5.2 Raporttivaihtoehdot
Raportoinnin helpottamiseksi raporttivaihtoehdot on jaoteltu pääotsikoiden alle.
Ryhmät 01-06 ovat organisaatio- eli virastokohtaisia raportteja
Ryhmä 07 on Monivertailu raportteja (Valtio, Vertailuryhmä, Organisaatio, Osasto)
Ryhmä 08 on Vertailuryhmä raportit
sekä ryhmä 10, raportit useamman taustamuuttujan mukaan tarkasteltuna
Raportoijalla on valittavanaan kaksi linkkiä Pikaraportti tai Hakuehdot
Pikaraportti-linkistä ohjelma lähtee suoraan tulostamaan raporttia oletushakuehdoilla
Pikaraportin oletushakuehdot ovat samat, mitkä raportoija näkee avatessaan ko raportin Hakuehdot-linkistä (yleensä hakuehtoina on aktiivi tukimus ja Koko virasto -ruksi)
Kaikissa raporttiryhmissä on yksi tai useampi xls -loppuinen raportti, jolla raportoija voi siirtää raportilla olevan datan suoraan taulukkolaskentaohjelmaan.
Työhyvinvoinnin johtamisen ja Aikaansaannoskyvyn indeksit (VATU-indeksit)
Työtyytyväisyystutkimuksissa (TYB) VMBaron laskemien indeksien käytön tehostamiseksi on lisätty tiettyjen raporttien (ei TE-raporteilla eikä JA-01-raporteilla) hakuehtoihin uusi Kysymyskokoelma-niminen valinta. Valintamahdollisuudet ovat Varsinaiset työtyytyväisyysindeksit, Työhyvinvoinnin johtamisindeksit ja Aikaansaannoskyvyn indeksit. Varsinaiset työtyytyväisyysindeksit on oletushakuehto. Kun kysymyskokoelma on valittu, täytyy vielä painaa Hae-nappia.
Oletushakuehdolla (Varsinaiset työtyytyväisyysindeksit) tulevat samantyyppiset tulokset, mitä järjestelmästä on saatu aiemminkin (ennen syksyä 2012) sekä uudet lisäindeksit. Tietyistä kysymyksistä on ryhmitelty uusia lisäindeksejä. Kukin indeksi lasketaan aritmeettisena keskiarvona kysymysryhmänsä tulosten keskiarvosta. Työhyvinvoinnin johtamisindeksejä ovat JO Johtajuusindeksi, OS Osaamisen johtamisindeksi ja TY Henkisten ja fyysisten työolojen johtamisindeksi. Aikaansaannoskyvyn indeksejä eli VATU-indeksejä taas ovat OKU Osaamisen kehittyminen ja uudistuminen, MTI Motivaatio ja työnimu sekä JTV Johtaminen ja työyhteisön vuorovaikutus.
Lisäindeksien näkyminen raporteilla IN, KA ja KE
Helpoiten saat uudet indeksit näkyviin oman virastosi osalta raportin IN-01A oletushakuehdoilla. Oletushakuehtoja muuttamalla voit valita haluatko pelkät indeksit (Kysymystyyppi =PO OR =O OR =VT) vai myös indeksiin laskettujen kysymysten vastausarvot (tyhjää tällöin Kysymystyyppi- ja Valintalista-kohta).
Indeksit näkyvät hyvin myös mm. raporteilla KA-01, KE-01 ja KE-02. Oletushakuehdoilla näkyvät sekä indeksit että itse kysymysten tulokset.
Kuva. Oletushakuehdot ja Kysymyskokoelman valinta.
Esimerkkejä
Jos pitää oletushakuehdon (Varsinaiset työtyytyväisyysindeksit) ja tämän lisäksi valitsee, että Kysymystyyppi = O or =PO, raportille tulostuvat aiemminkin saadut pelkät perusindeksit, mutta ei itse kysymysten tuloksia erillisinä. Myös Taustamuuttuja-hakuehtoon voi valita jotain, esim. SP (sukupuoli), jolloin Taustamuuttujan arvo-kentässä ei saa olla NULL:ia. Tällöin indeksit näkyvät naisille ja miehille omina indekseinään (sekä myös koko virastolle, jos koko virasto -ruksi on käytössä).
Jos hakuehdoissa valitsee Työhyvinvoinnin johtamisindeksit tai Aikaansaannoskyvyn indeksit ja tämän lisäksi, että Kysymystyyppi =VT, raportille tulostuvat pelkästään jommat kummat uudet indeksit, ei itse kysymysten tuloksia erillisinä. Myös Taustamuuttuja-hakuehtoon voi valita jotain, esim. SP (sukupuoli), jolloin Taustamuuttujan arvo-kentässä ei saa olla NULL:ia. Tällöin indeksit näkyvät naisille ja miehille omina indekseinään (sekä myös koko virastolle, jos koko virasto -ruksi on käytössä).
Jos haluaa raportille kaikki indeksit ilman kysymyksiä, tulee valita Varsinaiset työtyytyväisyysindeksit ja Kysymystyyppi =O or =VT or =PO.
Lyhenteiden merkityksiä
Kysymystyyppi:
O tarkoittaa otsikkoa. Kysymystyyppi on otsikko summaavilla perusindekseillä 1-8, sekä kysymyksillä 9, 10 sekä A1-C3
PO tarkoittaa pääotsikkoa. Kysymystyyppi on pääotsikko summaavalla Yhteensä-rivillä
VT tarkoittaa vain tulosta. Kysymystyyppi on vain tulos Työhyvinvoinnin johtamisen ja Aikaansaannoskyvyn indekseillä
Jos Kysymystyyppi-kohtaan ei laiteta mitään, tulostuvat itse kysymysten (1.1, 1.2 jne.) luvut, sekä indeksit. Rajaamalla Kysymystyyppi-kohtaa saat näkyviin vain halutut.
Valintalista:
Eri kysymykset saattavat käyttää eri asteikkoja. Esim. kaikki peruskysymykset ja perusindeksit käyttävät Asteikko5:a ja samoin lisäindeksit. Kysymykset 9 ja A1 käyttävät K/E -asteikkoja, ja muitakin asteikkoja on käytössä.
Jos haluat rajata tulosjoukkoon vaikkapa vain summaavat perusindeksit ja lisäindeksit, sinun tulee ensin valita Kysymystyypiksi =O or =VT (vain summaavat perusindeksit, ja 9,10, A1-C3 -rivit ja lisäindeksit), sekä myös Asteikko-kohtaan =Asteikko5, jotta rivit 9, 10, A1-C3 jäävät tulostumatta. Näin tulos on helposti luettavissa, kun kaikilla riveillä on sama asteikko.
Jos hakuehdot tuntuvat vaikeilta, oletushakuehdoillakin saa ihan käypiä raportteja. Jos uudet lisäindeksit eivät näy, lisää Kysymystyyppi-kohtaan or =VT. Lisää KA- ja KE-raporttien oletushakuehdoista kohdissa 5.2.5 Tunnusluvut (keskisijainti- ja hajontaluvut) sekä 5.2.6 Kehitystä kuvaavat vuosittaiset vertailut.