Opastus
Opastus sovellus tarjoaa oikotien yksinkertaisen tutkimuksen tekemiseen ja perusraportointiin.
Suosittelemme kuitenkin tutkimuksen tekoa heti alusta normaaliprosessin mukaisesti, jolloin oppii paremmin sovelluksen logiikan ja omien muutosten teko on helpompaa. (ks. Tutkimuksen toteutus yleisesti)
Opastus-sovellus näyttää tutkimuksen etenemisrungon ja siinä olevien linkkien ja tiiviiden ohjeiden avulla voidaan tehdä minimitoimenpiteet tutkimuksen luomiseksi, testaamiseksi ja toteuttamiseksi.
Teknisiä erityisohjeita
Tähän on koottu erilaisia harvemmin tarvittavien toimintojen yksityiskohtaisempia ohjeita.
Opastus sovellus - helppo pikatutkimus
Opastus sovellus tarjoaa oikotien yksinkertaisen tutkimuksen tekemiseen ja perusraportointiin.
Suosittelemme kuitenkin tutkimuksen tekoa heti alusta normaaliprosessin mukaisesti, jolloin oppii paremmin sovelluksen logiikan ja omien muutosten teko on helpompaa. (ks. Tutkimuksen toteutus yleisesti)
Opastus-sovellus näyttää tutkimuksen etenemisrungon ja siinä olevien linkkien kautta voidaan tehdä minimitoimenpiteet.
Viraston tiedot ja hallinnointi
Katso video-ohje käyttäjätunnuksen luomisesta.
Sovelluksella Virasto voidaan hallinnoida oman viraston sen käyttäjien tietoja. Valtiokonttori aktivoi viraston ttöönottoilmoituksen perusteella luo samalla ensimmäisen virastopääkäyttäjän. Virastopääkäyttäjä luo muut virastonsa tarvitsemat käyttäjätunnukset Virasto-sovelluksella.
Sovellus näyttää sekä viraston että sen alaisten yhteyshenkilöiden tiedot.
Käyttäjien tietoja voi muokata kunkin käyttäjän kohdalta. Uuden käyttäjän lisääminen tapahtuu valitsemalla ensin oma virasto ja sen alta "Lisää yhteyshenkilö".
Viraston tietoja ei yleensä muuten tarvitse muuttaa. Viraston tunnus on valtiokonttorin määrittelemä virastokoodiston mukainen, eikä sitä voi muuttaa.
Viraston tunnus on samalla vastaajan käyttäjätunnus. Viraston kohdalla on salasana, jota käytetään vastaajan salasana. Se on oletusarvoisesti sama kuin viraston tunnus, mutta voidaan tarvittaessa muuttaa. Henkilökohtaisia vastausavaimia (ks. Tutkimus) käytettäessä salasanaa ei tarvita.
Yhteyshenkilön eli viraston käyttäjän tunnus on aina muotoa <viraston tunnus> / <puumerkki>. Puumerkki-osan voi tarpeen mukaan joutua muuttamaan, varsinkin jos on kaksi henkilöä, joiden nimen ensimmäiset kirjaimet ovat samoja.
Viraston käyttäjälle tulee asettaa Alaroooli, joka määrittää käyttäjän käyttöoikeudet:
- Viraston pääkäyttäjä. Antaa oikeudet tutkimusten tekoon ja käyttöoikeuksien hallinnointiin.
- Viraston raportointikäyttäjä. Saa poimia raportteja, mutta ei muuttaa mitään tietoja.
- Monivirasto pääkäyttäjä. Tarpeen vain erikoistapauksissa, missä esimerkiksi ministeriö tekee alaistensa virastojen tutkimukset palveluna.
Kun lisää uuden käyttäjän, hänelle tulee antaa aloitussalasana. Käyttäjä voi itse vaihtaa oman salasanansa päävalikon kautta.
Uutta käyttäjää lisättäessä kirjoitetaan Sukunimi ja Etunimi. Kentät Nimi, Hakunimi ja Tunnus ohjelma täyttää automaattisesti tallennettaessa. Tarvittaessa voit korjata tunnusta tallentamisen jälkeen painikkeen "Muokkaa" avulla.
Vanha raportointi ja vanha poiminta
Sovelluksilla "Raportointi_vanha" ja "Poiminta_vanha" mahdollistaa aiemman mallin mukaisten raporttien tulostamisen.
- Raportointi_vanha listaa kaikki käytössä olevat raporttimallit. Niistä voidaan saada Pikaraportti valinnalla oletusarvoinen raportti koko tutkimuksesta suoraan ilman tarkempia poimintarajauksia.
- Hakuehdot-valinnalla sovellus avaa poimintaehdot, joilla voidaan säätää mitä rajauksia raportille halutaan kussakin tilanteessa tehtävän.
- Hakuehdot-valinta avaa käytännössä yhden vaihtoehtoisen "Poiminta"-osasovelluksen. Samalla poiminnalla voidaan tulostaa useita vaihtoehtoisia raporttimalleja. Yksi "poiminta" on tietyllä logiikalla tuleva tulosjoukko, jota voidaan suodattaa poimintaehdoilla.
- Poiminta luettelee vaihtoehtoiset poimintajoukot, josta voidaan säätää poimintaehdot ja valita tulostettava raportti.
- Poimintaehdot noudattavat periaatteessa samaa logiikkaa, mitä uudempikin raportointi, mutta poimintaehtojen antaminen on hiukan teknisempi tässä mallissa.
Vanha raportointi on edelleen käyttökelpoinen, kun halutaan tuottaa aiemman tutkimuksen mukaisen raportin mukaisia raportteja. Tällöin voidaan aiemmasta raportista katsoa, millä raporttitunnuksella ja millä poimintaehdoilla se on tulostettu ja tulostaa uusi raportti tämän mukaan.